top of page

În scopul alinierii la valorile europene, Şcoala Nr.17 a derulat începând cu anul 2001 programe de cooperare internaţională .Proiectul Comenius 1: „Europa – spaţiu multicultural”, 2001 – cu Şcoala Tehnică Tessenderlo, Belgia; Proiect  Comenius 1: „Casa mea” – cu parteneri din Spania şi Franţa; Proiect Comenius 1: „E3” (Elev, Educaţie, Europa) 2002 – 2004,  proiect de dezvoltare şcolară – scop: elaborarea unui cod de comportare al elevilor la nivel european, cunoaşterea, înţelegerea şi ameliorarea problemelor care există în fiecare sistem educaţional,  deschiderea spre realităţile europene. Parteneri: Italia, Anglia, Polonia, Grecia, Franţa.
Proiect internaţional „Eco – Şcoala” – finalizat cu obţinerea diplomei de „Eco Scoala” si a Steagului Verde.
Proiect Multilateral Comenius  „Peşti fără frontiere”  (2008 - 2010)– cu parteneri din Belgia, Italia, Turcia, Bulgaria, Polonia.

In anul 2012, a demarat proiectul multilateral Comenius “Respect for the earth, respect for ourselves”, in care noi am fost coordonatori si am avut ca parteneri scoli din Italia, Turcia, Germania, Polonia, Spania si Letonia. Proiectul s-a axat pe teme de mediu, cum ar fi poluarea, defrisarea, folosirea responsabila a resurselor, energii alternative si a continut si o campanie lansata online pe youtube, vimeo, teachertube, Facebook, Twitter, Reddit, produsele finale realizate in cadrul proiectului fiind diseminate in cadrul proiectelor eTwinning care au urmat, la intalniri cu autoritatile locale, nationale, cu inspectori si directori din tara si din strainatate. Produsele finale au fost de asemenea prezente si la competitia Made for Europe, in anul 2013, produsul despre defrisare “Trees cry too” obtinand locul I atat la etapa judeteana cat si la cea nationala, in 2014, cel despre folosirea resurselor – mentiune la etapa judeteana, iar in 2015, cel despre energii alternative locul III la etapa ajudeteana.
Cercuri de invatare iEarn: Computer chronicles (primar si gimnazial), Places and perspectives, My hero. Parteneri de pe diverse continente: Africa, USA, Asia, Europa.
In perioada 2011-2014, am fost implicati in fiecare an in proiectul Virtual e- Class, initiat de Universitatea din Atena cu sprijinul Uniunii Europene, un proeict pilot menit sa gaseasca modalitati inovatoare de predare a limbilor straine. In fiecare an elevi de 10-11 ani din scoala noastra au lucrat vreme de cateva luni cu colegi dintr-o scoala din Grecia (Vathy, Rhodes, Pyrgos) in engleza, pe una din cele 5 teme ale proiectului si anume mituri, legende, basme. In 2012, produsul final realizat in urma colaborarii cu Scoala din Vathy a fost declarat castigator al proiectului si premiat, in 2013, produsul realizat cu scoala din Rhodes a castigat iarasi locul I la sectiunea limba engleza. In anul 2014 nu s-a organizat concurs.​

Proiecte transfrontaliere cu Ucraina: „Creativitatea în procesul de învăţământ” 2008 – 2012,  „Vis de primăvară” (aflat la a IVa editie). Simpozioane :„Predarea limbii române în şcoli din România şi Ucraina”-2009; „Paralelă între predarea matematicii în România şi Ucraina”  - 2008; „Natura, copilul şi jocul”, anual, începând cu 5 iunie 2009; „Eminescu nemuritor”, anual, începând cu 15 ianuarie 2009; Parteneriat România-Ucraina 2008-2012 „Anotimpurile şi creativitatea”.
Iniţierea Proiectului educaţional interjudeţean „O altfel de şcoală” care îndrumă spre performanţă la disciplina matematică elevii din ciclul primar.

Succesul pe care proiectele eTwinning le-au avut in scoala noastra se datoreaza usurintei cu care pot fi integrate la ore si a feedback-ului primit de elevi de la colegii lor europeni, lucru care ii motiveaza sa se implice in numar din ce in ce mai mare an de an. Printre reusitele proiectelor noastre eTwinning mentionam locul I la etapele judetene si locul II la etapele nationale ale concursului Made for Europe in 2013, 2014 (YES, YES 2.0), 1 premiu I si 2 premii II la etapa judeteana Made for Europe in 2015 (Let’s write a story, YES 3.0, Let’s celebrate EDL together) si un loc II la etapa nationala, iar in 2016,

 un loc I si un loc II la etapa judeteana si un loc III la etapa nationala.

Pana acum am obtinut 12 certificate nationale si 12 certificate europene de calitate (YES - 2013, YES 2.0 - 2014, YES 3.0, Let’s celebrate EdL together - 2015, eSchool, Art in Us, Let's celebrate EDL together with us - 2016, Different but the same). 
Din 2013, scoala are si un ambasador eTwinning. 

In 2015, scoala a castigat pentru a treia oara consecutiv titlul de Scoala Europeana, in acelasi an primind pentru a treia oara si distinctia European Language Label pentru proiectul etwinning Let’s write a story. Scoala se mai poate lauda cu numeroase certificate nationale si europene de calitate, obtinute de profesori si invatatori in cadrul proiectelor etwinning.

In anul scolar 2015-2016, scoala a fost coordonatoarea unui proiect ACES, Different but the same, partenera fiind o scoala din Nis, Serbia. In cadrul acestui proiect, elevii au fost profesori si au tinut ateliere de matematica, chimie, drama, muzica, istorie, geografie, proiectul fiind diseminat prin crearea unui twinspace dedicat lui.

In cadrul concursului organizat de ISJ Botosani, Implementing Benchmarks, scoala noastra a castigat la categoria proiecte europene, fiind inclusa in reteaua scolilor din Botosani si Turcia.

bottom of page